OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Devilman Crybaby

 
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> anime
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Random Hero
muumikontroll


Liitunud: 16 Sept 2007
Postitusi: 712
Asukoht: Kosmos

PostitusPostitatud: Nelj Veeb 15, 2018 17:27    Teema: Devilman Crybaby Vasta viitega

Kirjutasin Reaktorisse korraliku arvustuse, ei hakka siia copy-pastemise ja piltide sisestamisega jändlema, loodan et lingist piisab.

Jään oma väljaöeldud arvamuse juurde, et tegu võib olla 2018. aasta parima animega.
_________________
Mulle meeldisid foorumid. Igaühel oli äge avatar ja signatuur.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum MSN Messenger
Ummi
lovely berry


Liitunud: 8 Apr 2006
Postitusi: 3500
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Püh Märts 18, 2018 22:18    Teema: Vasta viitega

Väga soojalt julgen soovitada! Võimas! Kaunis! Õõvastav!
_________________
baka pole surnud, me postitame siia peaaegu iga kuu
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
cenorig



Liitunud: 14 Sept 2006
Postitusi: 1695

PostitusPostitatud: Teis Apr 17, 2018 19:22    Teema: Vasta viitega

Random Hero arvamusele löön templi alla. Samas teadsin seda juba eelmisel sügisel, kui projektist esmakordselt kuulsin. Ma ei edvista praegu, sest oli silmnähtav, et kui alati omanäoline Masaaki Yuasa võtab ette Go Nagai manga, mis on ammu ja ärateenitult koomiksikaanonisse pärjatud, peab midagi väga valesti minema, et midagi väga head tulemata jääks. Nii et kõik vaatama! Ka need – või eriti need –, keda anime stampidessevajunud käekäik juba ammu külmaks jätab.

Nüüd kui kõik said aru, et anime oli väga hea, ei ole vist väga hullu, kui minu edaspidine jutt peamiselt kurtmist sisaldab. Probleemid tulenevad minu jaoks peamiselt sellest, et tegu on adaptsiooniga, mis tahes-tahtmata nõuab võrdlust allikaga. No võib-olla mitte tahes-tahtmata, sest Random Hero, nagu ma mõistan arvustuse põhjal, ei olnud originaaliga väga sina peal, ja tema jaoks sobis see hästi. Minu jaoks, kellele jättis ka manga omal ajal väga ereda mulje, ei sobi, näe.

Devilmani lugu, eriti selle teine pool, on väga tume. Nii peabki olema – ilma selleta oleks tegu tavapärase superkangelaslooga, mis ei oleks olnud inspiratsiooniks lugematutele ängiautoritele Kentaro Miurast (Berserk) Hideaki Annoni (Evangelion). Minu esmaseks probleemiks on, et Yuasa tegelasdisain ei sobitu sellega eriti. Kuigi Go Nagai joonistatud saadanad on samuti veidravormilised, annab tindi tume piirjoon neile siiski teravuse ja konkreetsuse. Yuasa deemonid on plastilised, amorfsed ega mõju pooltki nii hirmutavalt. Manga body-horror elemendid lähevad enamjaolt kaduma.

Teiseks on loo jutustamise kulg tuntavalt ebaühtlane. Siin ei ole aus süüdistada adapteerijat, sest ka manga ise oli ebaühtlane ning võinuks olla viie köite asemel kuue- või seitsmeköiteline. Samas ei tundunud mangas viimase paari osa sündmused niivõrd üksteise otsa kuhjatuna kui animes. Anime oleks võinud siinkohal manga vead parandada. Ei saa nõustuda, et iga tegelane oleks liha luudele saanud, seda just deemonite hulgas. Psycho Jenny jääb sama mõistetamatuks ja mõttetuks kui originaalis ning kolmepäine Zenon, kes ilmus mangalehtedelgi vaid hetkeks, jaksab animes Devilmaniga küll kakelda ja vestelda, kuid seejärel sureb arusaamatul kombel kulisside taga. Arvestades, et uusi tegelasi ja sü¾eeliine oli ohtralt, ei näe ma põhjust, miks ei oleks võinud muuta terviklikumaks ka lugu ennast. Näiteks Miki vanemate saatus oli mangas tunduvalt lühem, kuid ometi sedavõrd efektsem.

Devilmani tegevuse asetamine tänapäeva oli siiski kiiduväärt idee. Yuasa leidis, et Devilman oli tema jaoks kaasaegne ja peaks seda olema ka tänapäevasele vaatajale. Kaasaegne lugu hirmutab teatud potentsiaaliga, et selle toimumine on ulmelisusele vaatamata võimalik ka meil siin ja praegu. Puudub apokalüpsisehirmu eest kaitsev ajaline kaugus. Idee toimis, eriti läbiva ühenduse näol sotsiaalmeediaga. Üks paremaid stseene selles osas – nüüd väike spoiler – oli hetk, kus Miki avaldab Twitteris oma ausa ja empaatilise ülestunnistuse. Ekraanil vilksavad jaapanikeelsed sõnumid näitavad, et kuigi mitmed saavad tema julgusteost innustust, kaovad need üksikud lootusrikkad sõnumid viha- ja hirmulaviini. Samuti oli värske ja õige valik asendada tänapäeval humoorikaks stereotüübiks muutunud bouzouzoku delinquentid räpiskeene poistega.

Kolmas ja viimane ving ei ole õiglane, sest see on seotud puhtalt frantsiisi metatasandiga. Nimelt on küll tore, et viimaks eksisteerib täisväärtuslik Devilmani adaptsioon, kuid ma pelgan, et selle kõrval võivad vajuda unustusse vanemad OVAd: The Birth (1987) ja The Demon Bird (1990)*. OVAd on esmalt, kuuldavasti Ghibli animeerijate suure osaluse tõttu hämmastavalt hea animatsioonistiiliga, isegi kaheksakümnendate lõpu kuldaja standardeid arvestades. Kuigi OVAd adapteerivad üksnes osa loost (kuni võitluseni Silenega), teevad nad seda suurepäraselt, põnevalt, tasakaalukalt. Neid peaks vaatama sõltumata crybaby olemasolust.

* Eksisteerib ka kolmas OVA - Amon: The Apocalypse of Devilman, milles võib julgelt ära unustada, kui just suur gore'i fänn ei olda.

Viimaks lõpetan helge noodiga, sest – meenutage – anime oli siiski väga hea. Ja peatuks samuti muusikal. Nimelt olen valmis uskuma, et Devilmanist parema animeseeria ilmumine on tänavu võimalik. Palju vähem usuks ma seda, et mõni animeseeria saaks dekoreeritud ka niivõrd värske ja tugeva heliribaga. Soundtrack on suurepärane, temaatiliselt on eriti sobivad animelikud juhtmotiivid, olgu eepilised või tilulilutavad, millel ei lasta oma algses vormis pikalt elada, vaid mis perverseeritakse klaustrofoobselt elektroonilises tehnorütmis. Kuulake näiteks Miki -> Miki the Witch või Beautiful Silene -> Night Hawk. Nagu õndsasse Akirasse pugenud deemon, ei anna muusika ka vaatajale asu. Devilman:crybaby järel on samuti midagi muutunud, kuigi kui väga ka ei tahaks.
_________________
xyz
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> anime Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Tõlkinud: