OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Soovitage Jaapani filme ja sarju algajale keeleõppijale

 
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> üldine
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Starker



Liitunud: 30 Sept 2015
Postitusi: 7

PostitusPostitatud: Nelj Okt 01, 2015 00:28    Teema: Soovitage Jaapani filme ja sarju algajale keeleõppijale Vasta viitega

Tere

Alustasin sel sügisel jaapani keele ja kultuuri (tundma)õppimisega ja sellega seoses tekkis vajadus väikese keele- ja kultuurikümbluse järele, aga kuna Jaapan on ikkagi väga kaugel hetkel, siis esialgu ehk teeks seda neti vahendusel. Ehk oskaks inimesed siin soovitada mänge, filme ja sarju, mis oleks kas informatiivsed või siis niisama huvitavad vaadata. Või siis minu nimetatud asjadele sarnaseid asju pakkuda. Aga et mis siis mind huvitab...

Eelistaks pigem sügavama/mitmekihilise sü¾eega, usutavate mitmekülgsete tegelaskujudega või siis stiili või millegi muu poolest silma paistvaid asju. Üldiselt võiks peamised tegelased olla ikkagi vanemad kui 18, sest teismeliseea mured ja rõõmud enam eriti ei köida. Ja seriaalide puhul võiks osi olla maksimaalselt umbes saja ringis, kuna mitmesajaosalisi seriaale arvatavasti lihtsalt ei jätku jaksu vaadata. Muidugi, kui midagi väga head leidub, mis ülaltoodud kriteeriumitele ei vasta, siis kvaliteet kaalub kõik need eelnevad asjad üles.

Mängufilmide osas võtsin ma esialgu ette Akira Kurosawa, Yasujiro Ozu ja Kenji Mizoguchi teosed ja kavatsen need kõik ära vaadata. Seni nähtu on igatahes väga meeldnud. Mis võiks veel Jaapani filmide seast kohustuslikku vaatamisse kuuluda?

Live action sarjadest olen seni vaid ühe asja ära vaadanud -- Aoi Honoo, mis rääkis ühe keskpärase mangakunstniku katsumustest. Üldiselt ei kahetse. Meeldis eriti see, et minusuguse võhiku jaoks olid paljud viited tuntud teostele ja nende tegijatele puust ja punaseks ette tehtud. Ülejäänud seriaalide suhtes on täiesti tume maa hetkel, nii et kõik soovitused on teretulnud.

Mängudest võib soovitada PC mänge, mida saab mängida jaapanikeelse heli ja ingliskeelsete subtiitritega. Mängukonsoole mul ei ole ega ole plaanis osta ka.


Nüüd siis aga ilmselt see teema, mille kohta siin foorumis kõige põhjalikumalt teatakse -- joonisfilmid ja -sarjad ehk siis anime. Ühte koma teist olen ma juba vaadanud. Eriti meeldisid...
Monster -- senistest sarjadest üks lemmikuid. Väga hästi tehtud põnevik.
Ping Pong ja Hajime no Ippo -- üldiselt sporditeema ei huvita, aga neid oli üsna põnev jälgida.
Revolutionary Girl Utena -- huvitav dekonstruktsioon teemal, mis on lausa omaette ¾anr, nagu ma aru saan.
Paranoia Agent, Tokyo Godfathers, Paprika jne -- kõik Satoshi Koni tehtud asjad on seni väga meeldinud.
Studio Ghibli -- kõik on juba kas ära vaadatud või vaatamisjärjekorras.
Food Wars -- hetkel vaatamisel. Suhteliselt lõbus ja kergesti jälgitav asi. Paras ports draamat ka sekka ja toidud, mis panevad suu vett jooksma. Ainus, mis pisut häirib, on see umami mainimine kogu aeg ette ja taha, aga see on juba ilmselt rahvusliku uhkuse asi vms.
Legends of the Galactic Heroes -- suhteliselt mõõdukas tempos kulgev, õige pisut Babylon 5t meenutav kosmoseooper.

Sarjad, mille vaatamist ei kahetse, aga erilist muljet ei jätnud ka:
Parasyte -- algul tundus, et sarjal on vähe sügavam sisu, aga lõpuks jäi siiski üsna mittemidagiütlevaks.
Death Note -- esimene pool oli üsna huvitav, aga teises pooles vajus sari kuidagi väga ära.
Psycho-Pass -- samuti algul huvitav, aga teisest hooajast vajus ära.

Juba mujalt kogutud soovitused, mis on hetkel vaatamisjärjekorras:
5 Centimeters Per Second
Tokyo Magnitude 8.0
Eden of the East
Spice and Wolf
Bartender
Mushishi


Ehk oskab keegi veel midagi juurde soovitada?

どうぞ よろしく おねがいします。
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
zindrel



Liitunud: 27 Aug 2006
Postitusi: 356

PostitusPostitatud: Reede Okt 02, 2015 08:13    Teema: Vasta viitega

Kui sulle meeldis Ping Pong, siis vaata ka sama re¾isööri teisi teoseid:
Mind Game
Kemonozume
Kaiba
Yojouhan Shinwa Taikei / Tatami Galaxy
Kick-Heart

Ükski ei käsitle kohmakat teismeliste armastust ja kõik on hää. Minu lemmik neist on Kaiba, aga laiemat kiitust on saanud kõige rohkem Tatami Galaxy. Mind Game on filmiformaadis, seega natuke vähem aega kulub ja Kick-Heart on üldse vaid veerand tunnikest pikk.

Tatami Galaxys on VÄGA palju dialoogi ja tegelased räägivad päris kiiresti, võib-olla vähe raskem aru saada kui keskmisest animest.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
Starker



Liitunud: 30 Sept 2015
Postitusi: 7

PostitusPostitatud: Laup Okt 03, 2015 15:31    Teema: Vasta viitega

Aitäh, tunduvad täiesti söödavad.

Sellest pole hullu midagi, kui tegelased kiiresti räägivad. Ma vaatan nagunii vähemalt kaks korda -- ühe korra subtiitritega ja pärast ilma tiitreid lugemata (või lausa "toorelt", kui õnnestub selline versioon kätte saada, et kiusatust ka ei tekiks). Sellest ka need pisut pedantsed nõudmised kvaliteedi ja sarjade pikkuse osas -- tahaks just sellist kraami, mida oleks hea mitu korda järjest vaadata ja millest kergesti ära ei tüdineks.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
August



Liitunud: 13 Aug 2011
Postitusi: 113
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Laup Okt 03, 2015 16:19    Teema: Vasta viitega

Live-actionist soovitaks ma neid:
Samehada otoko to momojiri onna

Survive Style 5+

Tenten

Kui eriti sürr totrus meeldib siis soovitan ka vaadata Funky Forest ja samalt re¾issöörilt Cha no aji, aga need on tõesti väga sürrid.

Kui naerda tahad, siis võiksid vaadata Downtown no Gaki no Tsukai ya Arahende!! Jaapani varietee saade. Aastavahetustel on neil ~5 tunni pikkused saated kus esinevad väga paljud Jaapani kuulsused ja tehakse palju Jaapani kultuuriga tihedalt seotud asju. Eriti hea oli 2012/2013 aastavahetuse saade, kus nad läksid poole pealt Edo perioodi. Keele ja kultuuri poole pealt üks väga hea saade mida vaadata ja kõigele lisaks saab kõht kõveras naerda ka.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Starker



Liitunud: 30 Sept 2015
Postitusi: 7

PostitusPostitatud: Laup Okt 03, 2015 16:53    Teema: Vasta viitega

Aitäh! Live action'i soovitused on eriti teretulnud, kuna mängufilmide ja anime puhul saan ma kasvõi IMDB või myanimelist.net-ist kõrgemalt hinnatud asju valida (nii leidsin ma näiteks Ping Pongi), aga näiteks telesaadete või dokumentaalide osas on lugu natuke nutusem.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
DesuJihad



Liitunud: 30 Nov 2015
Postitusi: 1
Asukoht: At ur mom's place

PostitusPostitatud: Esm Nov 30, 2015 13:35    Teema: Vasta viitega

Ega OP alustanud juhuslikult õpinguid ühes teatud ülikoolis? LaLaLaa

Igatahes, tagasi teemasse:
Starker kirjutas:

Mängudest võib soovitada PC mänge, mida saab mängida jaapanikeelse heli ja ingliskeelsete subtiitritega.

Paar nädalat tagasi jäi ette üks uudis, et Steamis müükase Clannadi VN-e dual language valikukuga: "...very useful to Japanese language students". Ei oska allikale praegu linkida, sest mind see kraam eriti ei huvitanud.

Starker kirjutas:

Mängukonsoole mul ei ole ega ole plaanis osta ka.

Kahju, sest internetis leidub nn. fan subbed mänge (mille hankimine just kõige legaalsem ei ole). Nendes on enamasti ingliskeelne tõlge teksti kujul ja heli jaapani keeles.

Konsool tegelikult ise probleem pole, sest täiesti legaalselt on alla laetav emulaator PSP-le (PPSSPP) mida kasutan läpakas juba mitu aastat koos PS4 puldiga mis on arvuti külge ühendatud üle bluetoothi.



Anime:
Starker kirjutas:
Eelistaks pigem sügavama/mitmekihilise sü¾eega,


Nagu nägin sinu postitatud listist, siis eriti palju animet sa pole vaadanud. Mis sul sügavast kraamist tuleks kohe ära vaadta on Neon Genesis Evangelion sari (ei mitte need uued filmid mida vaadates on võimalik millegist normaalselt aru saada, vaid originaalsed 26 episoodi). Hoiatuseks see, et paljud inimesed südamest vihkavad seda sarja(ma vihkan ka, kuid samas hindan kõrgelt). Sammuti on filmi peategelasteks 14 aastased lapsed.(loodan, NGE soovitamine polnud kirjutamata foorumi reeglite vastu LaLaLaa).

Kui sa kohe oma aju vägistamisega ei taha alustada siis soovitan natuke normaalsemat: Texhnolyze - see on selline tõsisem (maffia, kuritegevus, veel igasugust sügavad kraami).

Serial Experiments Lain - hehehehehe "Meme - The Anime"

Ghost in the Shell - Filmid + Sarjad. Filmis on sügav sü¾ee, sarjades on rohkem poliitikat ja tulistamist. Edasi võid lugeda MAL-ist. Soovitan vaadata kõigepealt esimese filmi. Kasutatakse palju viisakat kõnevormi.

Viimane on natuke kummaline soovitus: Chobits - ma ei hakka sisu kirjeldust välja tooma aga kui sa talud ecchi komöödiat siis selles animes on suht palju lihtsat lausekasutust kuna üks tegelastest ei oska rääkida ja peab õppima Jaapani keele selgeks mille tõttu peavad teised tegelased temaga rääkides sammuti selget ja lihtsat keelt kasutama.
_________________
( ͡͡ ° ͜ ʖ ͡ °)
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Starker



Liitunud: 30 Sept 2015
Postitusi: 7

PostitusPostitatud: Laup Dets 19, 2015 23:07    Teema: Vasta viitega

Vabandust viibinud vastuse pärast.

DesuJihad kirjutas:
Ega OP alustanud juhuslikult õpinguid ühes teatud ülikoolis? LaLaLaa

Ühes teatud ülikoolis ma õpin tõesti. Aga see pole kahjuks siiski mitte see teatud ülikool, kus Jaapaniga seotud asju süvitsi õppida saab.

DesuJihad kirjutas:
Paar nädalat tagasi jäi ette üks uudis, et Steamis müükase Clannadi VN-e dual language valikukuga: "...very useful to Japanese language students".

Läheb loosi. Üks väheseid mänge, mida ma jaapani keeles mänginud olen, oligi just VN -- Steins;Gate.

DesuJihad kirjutas:
Starker kirjutas:

Mängukonsoole mul ei ole ega ole plaanis osta ka.

Kahju, sest internetis leidub nn. fan subbed mänge (mille hankimine just kõige legaalsem ei ole). Nendes on enamasti ingliskeelne tõlge teksti kujul ja heli jaapani keeles.

Konsool tegelikult ise probleem pole, sest täiesti legaalselt on alla laetav emulaator PSP-le (PPSSPP) mida kasutan läpakas juba mitu aastat koos PS4 puldiga mis on arvuti külge ühendatud üle bluetoothi.

Tegelikult ma pidasin pigem uuemaid konsoole silmas. Mul siin nurgas isegi täiesti vedeleb üks Famicomi kloon (see nn. kollaste kassettidega mäng) ja üks Super Nintendo kogub ka tolmu.

Ma uurisin seda emulaatorite värki natuke lähemalt ja ega mul arvuti üle PS1 normaalselt välja ei vea. Mingid PS2 mängud läheks ka ehk veel kuidagi. Puldi leiaks ka ilmselt hea tahtmise korral. Seega NES/SNES/PS1/PS2 mängud oleks ehk mõeldavad.

DesuJihad kirjutas:
Mis sul sügavast kraamist tuleks kohe ära vaadta on Neon Genesis Evangelion sari (ei mitte need uued filmid mida vaadates on võimalik millegist normaalselt aru saada, vaid originaalsed 26 episoodi). Hoiatuseks see, et paljud inimesed südamest vihkavad seda sarja(ma vihkan ka, kuid samas hindan kõrgelt).

No kui on kultuuriliselt olulise asjaga tegu, nagu näiteks Kamen Rider vms, siis ma võtan selle varem või hiljem niikuinii ette.

DesuJihad kirjutas:
Texhnolyze
Serial Experiments Lain
Ghost in the Shell
Chobits

Aitäh! Heidan pilgu peale.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> üldine Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Tõlkinud: