OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Gatchaman Crowds

 
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> anime
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
cenorig



Liitunud: 14 Sept 2006
Postitusi: 1695

PostitusPostitatud: Kolm Aug 28, 2013 11:36    Teema: Gatchaman Crowds Vasta viitega

2013
Stuudio: Tatsunoko Pro
Re¾issöör: Kenji Nakamura
Episoode: 12 (kirjutamise hetkel 6)

Gatchaman on animeajaloos juba ilmunud nimi, esimest korda aastal 1972. Kiire pilk vanema sarja visuaalsele küljele ja sü¾eele annab tunnistust, et paari ühise nimega sarnasused lõpevad ja uusversioonist rääkida oleks veidi lühinägelik.

Gatchamanid on Maavälise mastaabiga organisatsioon, mille ülesandeks kaitsta planeete (sedakorda Maad) MESSideks kutsutud tulnukate eest. Gatchamanidest palju rohkem teada ei antagi, kui et vot on selline salapärane organisatsioon, millesse Maa elanikudki linnalegendi tasemel suhtuvad, ja nüüd leppige sellega. Vaataja visatakse säärasesse universumisse ja rohkem seletust ei pakuta, õigemini, seletusest ei olda väga huvitatud, sest siiani ei ole Gatchaman isegi peamiseks teemaks. Hoopis mingi teise tegelase arendatud internet 4.0 - kõiki ühendav sotsiaalvõrgustik GALAX - ning tema juhitud Crowds, sajapealine grupp, kes suudab tänu temale võtta mingisuguste astraal-virtuaal-materiaalkehade kuju ning on kasutatav seal, kuhu tavainimesed ei pääse. Nõnda plaanib nende looja luua uut aga inimsõbralikku maailmakorda, kus inimesed lahendavad probleeme pideva virtuaalühenduse abil (milleks on GALAX, mis viib abivajaja koheselt kokku abipakkujaga), kuigi õnnestuda see hästi ei taha. Kõige taustal külvab linna peal kaost üks salapärane tegelane - eelmistes sarjadest tuttav pahalane Berg Kattse, kelle motivatsioon ja eesmärgid veel täpsustamata on. Gatchamanid oma maavälise tehnoloogiaga, mis võimaldab neil lahinguteks efektne eksoskelett peale võluda, on seega vaid üks osapool mitmest. Sellest ka kripeldav tunne nagu oleks seansile hilinenud või vaataks mõne sarja teist hooaega. Kõike on kuidagi liiga palju ja tükikaupa, kuigi ärge vääriti mõistke, anime pole säärane sü¾eeline rongiõnnetus nagu mõni 80ndate OVA, tegelikult on mu heietatud probleem vaevumärgatav, kuid ma oleksin soovinud teistsugust lähenemist, mis Gatchamanidele suuremat tähtsust omistaks. (Leidub ka vastupidiseid arvamusi). Crowdsi liiniga oleks just kui kaks animed surutud üheks, mis tingimata seda olema ei pea.






Peategelane, koolitüdruk Hajime on grupi uusim liige ja vägagi ekstsentrilise iseloomuga tegelaste juurde sobib ta nagu rusikas silmaauku. Minu jaoks on ta kindlasti üks sarja tugipunkte. Tema energiline ja hüperaktiivne iseloom võivad ehk mõnda vaatajat häirida, kuid mulle jätavad alati positiivse mulje tegelased, kes on tegutsejad. Kes ei oota, ei kahtle, ei mõtle, ei pea suuremat konventsioonidest, hierarhiast või autoriteedis, kui selleks mingit tegelikku vajadust pole. Tegelased, kes mitte ainult ei arutle, kas neile antud ülesanne on õige, vaid koheselt ka tegutsevad, et õiget käitumisviisi ise mõista. Nõnda annab ta hoogu sü¾ee liikumisele, selmet seda pidurdada. Shinji Ikaritest kantud animedes kohtab sääraseid tegelasi harva.





Re¾issöör on Kenji Nakamura (Mononoke, [C] - Control, Kuuchuu Buranko/Trapeze) ning tema harjumuspärane superflat-esteetikast kantud selgetes vikervärvides stiil on siingi äratuntav. Mulle meeldib, tegelasdisain on ka natuke absurdne ja vallatu.

Muusika loob juba legendaarseks saanud Taku Iwasaki, ka siinsed rütmid ja biidid kuuluvad kahtluseta temale. Fännidele pakub see kindlasti rõõmu ning ka mina tahaks juba soundtracki mõne jalutuskäigu ajaks mängijasse laadida, aga sarja vaadates tekitab see pisut tüdimust. Et neid lugusid juba mingites variatsioonides kuuldud on, ei olegi nii hull. Enamjaolt aga võib tema muusikat iseloomustada sõnadega nagu "eepiline" või "äge", ja need omadussõnad sobivad perfektselt ka sarjadele nagu Gurren Lagann, Ben-to või JoJo. Kuid Crowds on selles vallas pisut leebem ja küllap on süü ka halval helire¾iil, aga eriti kusagil viienda osa paiku häiris mind olukorraga sobimatu, taustahelina liiga vali muusika.

Kokku üks algelisel tasemel ühiskondlike probleeme lahkav fantaasiaküllane võitlussari, millel on isesorti võlu. Kellegi maailma see sari ei muuda, aga igav ei ole siiani olnud.
_________________
xyz
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
zindrel



Liitunud: 27 Aug 2006
Postitusi: 356

PostitusPostitatud: Kolm Aug 28, 2013 23:33    Teema: Vasta viitega

Mulle väga meeldib see sotsiaalvõrgustik, ega see väga kauge tuleviku teema ei ole. Praegu on juba tehtud mõningaid projekte, kus ühiskonna hüvanguks kasutatakse ära internetti ja inimeste head tahet (näide). Ja nagu Facebook on näidanud, pole inimestel väga suurt takistust enda kohta igasugu infot jagada. Natuke jääb puudu veel telefoni aku kestvusest, et oleks võimalik pidevalt asukohta jälgida, et sarjas näidatud viisil abistajaid ja hädalisi kokku viia.

Täitsa rahul olen, et nad pole keskendunud Gatchamanidele, ega Crowdsile, vaid on leidnud tasakaalu, vahetades teemasid piisavalt kiirelt, et mitte muutuda igavaks. Või sattuda oma loovooluga jälle sarnasesse sängi kõigi teiste samateemaliste multikatega. Tundsin kartust, et robotilahingutele keskendudes ei saaks see väga huvitav lugu olla ja liiga üürike tõsise korraliku pika shouneni tunde tekitamiseks, aga näe fookus tundub mujal olevat. Jee!

Meeldib ka peategelane, kes üritab probleeme lahendada rääkides ja mõistes, nagu mina RPG'des. Loomulikult tekitab hea tunde mõnikord animes elurõõmsaid tegelasi ka näha. Nunnu tüdruk on ka :)

Midagi jääb siiski puudu ülitasemel teosest, lugu on veidi liiga killustatud ja põhivaenlane eriti vastukarva käitumismaneeriga ning vähemalt siiani pole suudetud teda kuidagi huvitavaks teha. Poole sarja peal on endiselt alles kartus, et varsti-varsti läheb kõik käest ära ja jube halvaks, kuigi siiani on täitsa põnev olnud. Sellel hooajal olengi kõige rohkem toredaid animemomente just siit sarjast leidnud(Uchouten Kazoku on teine konkurent).

Isegi tehnilise poole pealt pole midagi ette heita: tegelased näevad huvitavad välja, ilusat animatsiooni tuleb tihti ette ja taustamuusika on paaril korral heaga kõrva torganud, ette pole jäänud. Ja mulle meeldivad värvilised multikad!

Üldiselt suures plaanis selline 7-8/10'st(7 osa nähtud).
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
ShinNatsume
Robin, komadori


Liitunud: 12 Juun 2007
Postitusi: 1785

PostitusPostitatud: Teis Sept 03, 2013 16:57    Teema: Vasta viitega

Art-style on lahe ning animatsioon on üsna hea (kuigi kuna tegu on siiski tv sarjaga, tuleb ette ka halva animatsiooniga kohti) kuid sisu jääb natuke nõrgaks - lugu on üsna killustunud ja tihti jääb mulje, et ei teata, kuhu nad sellega minna tahavad..

Samas nagu otseselt igav pole - action stseenid on lahedad ja soundtrack on väga väga väga hea. (Taku Iwasaki siiski) Hetkeseisuga hindaks 10-palli süsteemis kas 6'e või 7'ga, kuid lõpliku hinnangu annan alles siis, kui kõik osad väljas on.


Viimati muutis seda ShinNatsume (Reede Sept 06, 2013 12:47). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
erik_schults



Liitunud: 22 Aug 2007
Postitusi: 1070

PostitusPostitatud: Teis Sept 03, 2013 19:11    Teema: Vasta viitega

Heitsin pilgu peale, vaatasin 3~ minutit, nägin peategelase plikat, tõmbasin juukseid välja 4-5 minutit, sulgesin windowi.
See peategelase-tirts käis mulle uskumatult pinda oma käitumisega. Temast prooviti teha mingit imelikku aga armast tüdrukut. Aga see tüdruk oli liialt imelik, ning minu arust sobimatu peategelases.

Peaks defineerima, et mind imelikud peategelased nii väga ei häiri kui nende imelikused on naljakad, aga see imelikuse ''sort'' käis mulle üllatavalt täiesti vastukarva. Ei oska öelda kas see anime on hea või halb, aga mina ei kavatse seda edasi vaadata, sest ma ei taha juustest ilma jääda.
_________________

Anime-Planet.com - anime | manga | reviews
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum MSN Messenger
chew



Liitunud: 15 Juul 2012
Postitusi: 26
Asukoht: tallinn

PostitusPostitatud: Nelj Okt 10, 2013 19:04    Teema: Vasta viitega

erik_schults kirjutas:
Heitsin pilgu peale, vaatasin 3~ minutit, nägin peategelase plikat, tõmbasin juukseid välja 4-5 minutit, sulgesin windowi


Mul oli algul umbes sama reaktsioon. Kuigi ma tajusin, et selles tegelases on midagi enamat. Ja ka oli.

Spoiler:

Kuigi ta käitumine võis kohati tunduda põhjendamatu, oli lõpuks kõigel põhjus ja ta roll maailma päästmisel oli tegelastest vast suurim.



Igatahes oli hea sari, väheseid mille ma möödunud hooaeg lõpuni vaatasin. Tahaks veel. Lisaks, meeldejääv muusika.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Ummi
lovely berry


Liitunud: 8 Apr 2006
Postitusi: 3500
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Esm Okt 14, 2013 12:59    Teema: Vasta viitega

Peategelane üksi juba kannab terve anime esimesed episoodid ära, ma arvan et 10/10.
_________________
baka pole surnud, me postitame siia peaaegu iga kuu
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Ummi
lovely berry


Liitunud: 8 Apr 2006
Postitusi: 3500
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Laup Märts 29, 2014 01:35    Teema: Gatchaman review by Crowds Vasta viitega

9/10

Mulle õudsalt meeldib, kui animes loobitakse taolisi ideid ringi tehnoloogia ja sotsiaalvõrgustike arengu kohta. Durarara! ja Robotics;Notes on selles mõttes samas paadis.

Peategelane saab ikka veel 10/10. Teema algatuses tunti muret, et midagi ei seletatud lahti ja justkui astuks teises vaatuses teatrisaali. Minu arust see töötas aga hästi sarja tooni ja vaataja suhtumise paralleliseerimiseks. Nimelt iga veidrus, iga probleem kohtub animes Hajime haruldase huvi ja naiivsusevaba optimismi ülevoolava kohaloluga, mis kattub vaataja suhtumisega "eks ma vaata mis edasi saab."
_________________
baka pole surnud, me postitame siia peaaegu iga kuu
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> anime Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Tõlkinud: