OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Mobile Suit Gundam 00

 
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> anime
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Lempest



Liitunud: 19 Apr 2013
Postitusi: 2
Asukoht: Põltsamaa

PostitusPostitatud: Reede Apr 19, 2013 14:59    Teema: Mobile Suit Gundam 00 Vasta viitega

Mobile Suit Gundam 00
Aasta: 2007
Stuudio: Sunrise
®anr: Mecha/Sci-Fi



On aasta 2307 ning inimkond on ära tarbinud kõik fossiilkütuste varud. Energeetika perspektiivis on nüüd hoopis päikeseenergia, mille tootlikkus on suuresti langenud kolme suurvõimu, Union'i (Endine USA), the Human Reform League (mitmed Aasia mõjukamad riigid) ning AEU (Euroopa Liit) kätesse. Sellest tulenevalt ei saa mitte kõik maailma riigid nautida päikeseenergia hüvesid ning see omakorda tekitab mitmeid pingekoldeid üle maakera. Just sellises konfliktses maailmas teeb oma ettaste Celestial Being - organisatsioon, millel on ainult üks eesmärk: lõpetada kogu maailma sõjategevus vägivalla abil. Selleks rakendavad rühmituse liikmed revolutsioonilisi lahingroboteid, mida kutsutakse Gundam'iteks. Lugu keskendubki Celestial Being'u ja eelkõige selle lahingpilootide Setsuna F. Seiei, Lockon Stratos, Allelujah Haptism ja Tieria Erde käekäigule keset maailma suurvõimude ja ka muude organisatsioonide konflikte.



Unioni õhuväe parimad pojad midagi haudumas...

Mobile Suit Gundam 00'il on kokku 50 osa, mis jagatud kaheks hooajaks. Sarjal pole midagi pistmist originaalse Gundam seeriaga peale ultramodernsete hiidrobotite. Ahjaa... Gundam-seeria maskott Haro on ka esindatud. Igatahes saavad seda vaadata ka täiesti värsked uustulnukad, muretsemata igasuguse nägemata jäänud taustaloo pärast. Sarjale järgneb tegelikult ka täispikk film Mobile Suit Gundam 00 – A wakening of the Trailblazer, pannes punkti kogu loole, kuigi ausalt öeldes oleks saanud ka ilma selleta. Struktuuriliselt tõmbab sari kenasti otsad kokku ning kes ei soovi filmi veel otsa vaadata, ei pea veetma unetuid öid lahtiste otsade pärast (jättes mainimata, et film valmistas mulle isiklikult pettumuse).



Haro: Gundamimaailma maskott.

Kui olete kunagi lugenud Isaac Asimovi „Foundation“ („Asum“) triloogiat, saab teile sisulise poole pealt kindlasti osaks äratundmisrõõm ning ma julgen oletada, et sarja autorid saidki just Asimovilt inspiratsiooni. Ehk siis kontseptsioon ühe mehe ideest, mis mõjutab kogu maailma ja mis realiseerub pika aja jooksul ning paljude inimeste valikute ja käitumise tulemusena. Nii öelda „master plan“. Mitte küll niivõrd pika aja jooksul kui Asimovi triloogias, kuid sellegipoolest töötab küllaltki analoogselt. Antud kontseptsioon on igal juhul üks sarja tuumasid, midagi mis suure tõenäosusega õhutab vaatajat mõlgutama filosoofilisi mõtisklusi.




Meisterplaneerija Aeolia Schenberg: Visionäärist geenius või naiivne unistaja?

Sarja teine tuumik on kindlasti tegelased. Kogu maailma vastu võitlemine on raske tegevus ning see tekitab sümpaatiat Celestial Being'u liikmete suhtes, kelle seas on valdavalt traagilise minevikuga tegelased... ning mõned neist ka traagilise tulevikuga. Leidub ka huumoorikaid stseene, kuid siiski... ütleme, et vaatajal ilmselt kaastundest puudu ei tule. Sari ei kulge ainult läbi Celestial Being'u inimeste pilgu, vaid meid hoitakse ka kursis kõiksuguste muude tegelaste käekäiguga. Siia hulka kuuluvad näiteks Human Reform League kolonelleitnant Sergei Smirnov, Union'i lennuäss Graham Aker, AEU kuumavereline esipiloot Patrick Colasour, tsiviilisik Saji Crossroad ja paljud teisedki. Maailm ei ole mustvalge ning igal rindel leidub nii kangelasi kui ka tõelisi maniakke. Nagu ma aru saan, on Gundami sarjade läbivaks teemaks olnud maailmarahu saavutamine, leppimine, stabiliseerumine, ühinemine. Gundam 00 pole erand, kuid demonstreerib ilmekalt, et see pole nii lihtne. Sõda on mõttetu, kuid samas inimkonna tahtmatu vajadus. Süütud kannatavad, head mehed määrivad oma käsi vastasleeri parimate poegade verega ning tõelised kurjamid naudivad kaost ning annavad endast kõik, et see kestaks võimalikult kaua.



Lockon Stratos meenutamas oma traagilist minevikku.

Helilise poole pealt ütleks, et muusika on küllaltki atmosfäärikas, kuid samas mitte midagi, mis pikalt painama jääks. Pingelisemates kohtades lastakse ikka ärevamaid teemasid, traagilisemates kohtades traagilisemat. Oskuslikult on teatud momentidel otsustatud ka pigem vaikuse kasuks – ühesõnaga nii, nagu asi käima peakski. Algus- ja lõpumuusika on nauditav ning kutsub sageli minusugustki casual animefänni ohverdama need minutid oma väärtuslikust ajast, selle asemel, et tiitrid vahele jätta. Olen vaadanud anime läbi nii jaapani- kui ka inglisekeelse pealelugemisega ning olles läbi aegade kogenud ikka vägagi jubedaid inglisekeelseid pealelugejaid, pean tunnistama, et Gundam 00'i puhul on tehtud suurepärane töö. Eelmainitust võite muide ka järeldada, et sarja taasvaadatavus on minusuguse jaoks kõrge (olen kokku vist kolm korda otsast lõpuni ära vaadanud).

Visuaalse poole pealt ütleksin ma vaid ühe sõna: ilus. Animatsioon on detailne ning efektirikas, kuigi minu maitsele oli lennukamates stseeenides kohati kas korduvaid või ütleme... „analoogseid“ kaadreid. Ehk siis leidus kohti, kus meie hiidrobotid lendlesid kaadri jooksul siin ja seal ringi ja otseselt ei suutnud jälgida ega kursis olla iga liigutusega, nagu mul sageli kombeks (ma ju tahan teada iga liigutuse eesmärki, olgu selleks kas või ninanokkimine). Teisisõnu, vahepeal võtsin lihtsalt omaks teadmise, et „Ah, robotmees teeb 'midagi'.“ Üldiselt siiski silmale meeldiv vaadata.



Üks paljudest lahingstseenidest.

Mobile Suit Gundam 00 on üks kaasahaarav sari, mis väärib vaatamist isegi siis, kui te pole lendrobotite fännid. Võite oma meeled sulgeda, kui mainitakse tehnoloogiat, nagu GN-mootor, Trans-AM süsteem või vibromõõgad ning draamat, aktsiooni ja traagilisi momente leidub piisavalt, et teie meelt lahutada. Ning nagu ma mainisin, siis pakub see ka piisavalt alust filosoofilisteks (eriti eksistentisalismi poole kalduvateks) mõtisklusteks. Minu jaoks oli see esimene mecha-¾anri teos, mida ma (teadlikult) vaatasin ning ausalt öeldes tõstis lati päris kõrgele. Oodake eelkõige üht „tõsist“ sisu, milles leidub parajalt ootamatuid pöördeid. Mecha-¾anri fännid võiks kindlasti pilgu peale visata. Draama/traagika fännid... samuti, miks ka mitte.


Viimati muutis seda Lempest (Püh Apr 21, 2013 16:07). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum MSN Messenger
Kaoru



Liitunud: 14 Dets 2007
Postitusi: 1264
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Laup Apr 20, 2013 09:27    Teema: Vasta viitega

Ka minu lemmik sari , film oli ka hea. Kindlasti soovitan filmi ka ära vaadata.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
acousmatique



Liitunud: 1 Veeb 2003
Postitusi: 2499
Asukoht: ---

PostitusPostitatud: Püh Apr 21, 2013 20:34    Teema: Vasta viitega

Superhea arvustus/esimene postitus! Tere tulemast foorumisse, jne.

Ma pidin endale meenutama kas ma seda sarja näinud olen ning kiire otsing viis mind ka tulemuseni:
acousmatique kirjutas:
Gundam 00 esimene episood oli paras saast jah.

Selline oli arvamus tollal. Olles nüüd selle pika ja siira kirjutise läbi lugenud on mul soov sari uuesti ette võtta, või vähemalt talle paari episoodi jagu ¹anss anda. Arvamused ju muutuvad ajaga.
_________________
☞ [...LIL B MIXTAPE PLAYING VERY LOUDLY...] ☀
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Lempest



Liitunud: 19 Apr 2013
Postitusi: 2
Asukoht: Põltsamaa

PostitusPostitatud: Esm Apr 22, 2013 09:15    Teema: Vasta viitega

Esimest korda vaadates ei jätnud ka mulle esimene osa just väga sügavat muljet. Läheb igatahes paremaks :P
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum MSN Messenger
Kaoru



Liitunud: 14 Dets 2007
Postitusi: 1264
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Esm Apr 22, 2013 21:09    Teema: Vasta viitega

guandam animedega ongi niimoodi, et algus on igav, aga nida edasi seda huvitavamaks läheb. Nii palju kui ma olen neid vaadanud, ei tea algul kunagi, mis on tegelikult tegelaste motiivid.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> anime Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Tõlkinud: