OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

The Door Into Summer

 
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> anime
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Trash



Liitunud: 14 Sept 2006
Postitusi: 733

PostitusPostitatud: Nelj Apr 23, 2009 10:55    Teema: The Door Into Summer Vasta viitega



The Door Into Summer - Natsu e no Tobira

- Keiko Takemiya 1981

Toei



See suvi oli eriline. Juba selle suve lõhn oli teistmoodi, küllasem ja magusam...

Neljaliikmeline poistekamp on koondunud liider Marion´i ümber, sest küünikust noormees omab oma külmas kalkuses lausa vastupandamatut jõudu, mõjub napisõnalisus targana ja hooletus pealiskaudses suhtumises elunäinuna. Ometi varjab poiss oma maski taga hoopis lapselikku naiivsust ja ebaküpsust ning kõigest püüab täiskasvanulikult käituda, olema aga seda veel vaimselt väetike. Tema ja ta sõprade äratamiseks aga ei piisa vanemate kooliõpilastega peetud julgusmängud ega samaaelise neiu rõõsk-süütu armastus, selleks läheb vaja salapärase kameeliadaami, kohaliku rikka kurtisaani sobimatut seksuaalsuhet noore Marion´iga.



Keiko Takemiya 1975 valminud manga millel teos põhineb on üks seitsmekümnendate shòjo-klassikuist ja anime shounen ai ¾anri alusepanijatest, kuid teost pelgalt teerajajana võtta oleks üles näidata liiga vähe austust. Anime oli ka täiesti iseseisva loona väga hea ja hoolimata kaheksakümnendate alguse animele omasest väheke lapsikust karakteridisainist, palju täiskasvanulikum kui alul visuaalse küljre järgi otsustades välja paistis.



Pealkiri ütleb iseenesest kõik, lapsepõlv on möödas ja algab elusuvi, täiskasvanuikka jõudmise aeg ning seda muutust noore meelelaadis kajastab teos suurepäraselt. Poiste maailmapilt püsib oma enese loodud ratsionaalsusel, kuid nende ellu sekkuvad täiskasvanud mängivad hoopis teiste reeglite järgi või pigem oleks õige öelda, et ignoreerivad igasuguseid reegleid. Just ettekujutus käitumisest ja tegelik eluküpsus sellega kaasnevate eneseloodud vabadustega on katalüsaatoriks muundustele noorte poiste hinges, see ulma purunemine toob esile tõelised tunded, hingeavarused ja väiklased mallid.



Lugu asetub aastasse 1864, tegevuspaigaks Prantsusmaal asub poiste lütseum ja see taust annab teosele kõvasti juurda, sest ma ei suudagi ette kujutada sama stoorit mõnes jaapani koolis. See on uue laine romantism ja uue sajandi kodanlik tragöödia, meile romaanide kaudu tuttav maailm milles orienteerumiseks pole vaja märke otsida, neid tuttavlikke elemente leiab igast minutist. Suurepärane lugu mis hoolimata tunnisest kestvusest, suutis jutustada vaatajale 6 erineva inimese armastusest, tunnetest ja ootustest.

...sügisel leidsime heki alt roiskunud mägra korjuse.



Elukogenud naise veetlusele on märgade kõrvatagustega poisikesel raske vastu panna.
_________________


http://trash-can-dance.blogspot.com/
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
mimmu
hilja juba


Liitunud: 22 Apr 2005
Postitusi: 1270
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Nelj Apr 23, 2009 16:23    Teema: Vasta viitega

Ma vaatasin seda ka mingi aeg tagasi ja mullegi meeldis. Oma ¾anri (klassikaline shounen ai) üks tugevaimatest esindajatest minu arvates.
_________________
Onu Vanja kurvad püksid
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> anime Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Tõlkinud: