OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Yokohama Shopping Log

 
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> anime
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Trash



Liitunud: 14 Sept 2006
Postitusi: 733

PostitusPostitatud: Laup Apr 11, 2009 23:54    Teema: Yokohama Shopping Log Vasta viitega



Yokohama Shopping Log - Yokohama kaidashi kikō

- Takashi Anno 1998

SME Visual Works



Aastaid Yokohama lähedal väikest kohvikut korras hoidnud robotneiule saabub ühel päeval saadetis lahkunud pererahvalt, fotokaamera millega mälestuseks pilte teha. Alul tekitab kingitus hämmingut, kuid peagi asub tehisinimene otsima objekte mida enda jaoks piltikujul tulevikku kaasa võtta. Limiteeritud piltida arv paneb siiani vaid tööle ja teenindamisele keskendunud masina mõtlema mis on piisavalt väärtuslik jäädvustamise jaoks ja mis mitte. Mõtted ennnast ümbritsevast avab aga neiu jaoks täiesti uue maailma, ta märkab esmakordselt ilu, inimlikke tundeid ja kogeb nii rõõmu kui kurbust.



Pool aastat tagasi käis käesolev anime läbi Baka foorumi "Arva ära" pildimängu ja kuna allpool oleva screeni järgi keegi filmi ära ei tundnud, andis mõistatuse esitaja kolm lisavihjet:
- baseerub mangal
- postapokalüptiline (niivõrd-kuivõrd), kuid positiivse kiiksuga
- rahulik
Mõne aja pärast lisas, et see seeria ei ole mitte lihtsalt rahulik, vaid väga rahulik.



Kahest episoodist koosnevas OVA-s ei toimu tõesti suurt midagi peale selle, et robot-tüduk vurab motorolleriga ringi ning otsib objekte mida pildistada, kuid seekord tuleb anime puhul minna pildi taha, mõelda ja tunnetada seda maailma ning peagi märkad, et film kätkeb eneses rohkem kui esmapilgul paistis.



Ühtpidi on see jaapanlastele tüüpiline "ühe suve lugu" ja nagu sedalaadi filmid ikka, peitud nauding oskuses koos tegelastega end lõdvaks lasta, nautida seda sama suvelämbust ja päästvat jahedat tuulehoogu. Lasta voolata, muutuda sama pehmeks kui pilt ja sama tsilliks kui võrkkiiges tukkuvad tegelased. Samas aga on peategelasest roboti suvelugu on ühtaegu ka traagiline, sest esmakordselt kogetud tunded ja avastatud ilu on osa hävivast maailmast ning ta mõistab ka oma enese kestvuse, mis võib küll olla pikem kui inimestel, kunagist lõppu. Kaamera on justkui tema õun mille hammustamise järel saab selgeks headus ja kurjus aga kahjuks ka elu lõplikus ning haprus.



Maa ja linnade vee alla jäämine on küll toimunud juba vaikselt mõnda aega, otsustades teede seisukorra ja kohvikut pidanud pere lahkumisaja järgi nii 6-7 aastat ja paratamatult tajub peategelane koos äsjaavastatud uute tunnetega esmakordselt ka vanade aegade kauget kaja, nostalgiat mis valdab kogukonna vanemaid inimesi vaadates läbi merevee allpool olevaid uppunud linnasid. Võib-olla on tema pildid kunagi ainukesed märgid elust Yokohama lähistel, kuigi sinna võib minna veel hulk aastaid ja hulk paitavaid sooje suvepäevi.



_________________


http://trash-can-dance.blogspot.com/
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
mimmu
hilja juba


Liitunud: 22 Apr 2005
Postitusi: 1270
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Püh Apr 12, 2009 19:41    Teema: Vasta viitega

Mulle YKK õudselt õudselt meeldis. Soovitan kõigil, keda sedasorti animed huvitavad, seda vaadata, sest see on minu arvates pärl isegi omasuguste seas. Pealegi ei räägita vaid ühest tegelasest, vaid läbi mõnusa sündmustiku arenemise lastakse heita pilk ka teistele seal lähedal elutsevatele inimestele ja üldse nende maailmale ja elule. Ehk äärmiselt sümpaatne.

Trashi tutvustusele nö lisaks et see oli peremees mitte pererahvas. Piltide arv oli muide suur, ta lihtsalt ei soovinud seda niisama raisata, vaid teha pilte, mis oleksid rohkem tähendusrikkad. Samuti ei saa ma öelda, et ta "märkab esmakordselt ilu, inimlikke tundeid ja kogeb nii rõõmu kui kurbust", sest ta inimtunnete osas hälvik kah ei ole, ta teeb küll enda jaoks avastusi, kuid avastamise asemel ütleksin ma pigem, et ta näeb asju veidi suuremas plaanis kui enne. Sest mingeid väga drastilisi muutusi tema psüühhika küll ei tee, kuigi ta areneb.
_________________
Onu Vanja kurvad püksid
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> anime Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Tõlkinud: