OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Doomed Megalopolis / Teito monogatari

 
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> anime
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Trash



Liitunud: 14 Sept 2006
Postitusi: 733

PostitusPostitatud: Nelj Nov 22, 2007 17:01    Teema: Doomed Megalopolis / Teito monogatari Vasta viitega



Doomed Megalopolis / Teito monogatari (1991)

Rintaro with Toei Animation Studios

ADV Films / VAnime 2 disc Special Edition

Lühendatult blogist Trash Can Dance




Doomed Megalopolis OVA on jagatud neljaks erinevaks episoodiks nimedega The Haunting of Tokyo, The Fall of Tokyo, The Gods of Tokyo ja The Battle for Tokyo. Läbi nelja seeria toimub võlukunstimeistri Kato Yasunori 20-nda sajandi alguses peetud võitlus Tokyo hävitamise nimel. Musta maagiat tundev erusõjaväelase plaaniks on äratada iidsed linna kaitsepühakud ja suunata nende tegevust hävingu suunas. Tööriistadeks valib mees noore neiu, võttes üle ta meele ja keha ning muutes tüdruku kuulekaks nukuks. Aastaid hiljem aga ka oma tütre kelle võimed on tänu nõiast isa ja paranormaalselt vastuvõtliku esimesest ohvrist ema geenidele veelgi võimsamad.



Linna hävitamine käib käsikäes linna planeerimisega. Kui Kato plaanib tervet Tokyot maamunalt pühkida, siis inseneride seltskond uurib uusi lähenemisi linna ehitusel, maavärinakindlate pilvelõhkujate ja metroo rajamise võimalusi. Kõik linnaplaneeringu pisidetailid, õnnestumised ja tagasilöögid põhinevad reaalselt toimunul ja on ajalooliselt täpsed, samuti on mitmed filmis nähtavad isikud reaalselt eksisteerinud Tokyo kodanikud. Loomulikult rõhutab anime aga deemonite kätetööd ehitusplaanide äpardustes ja iidsete jumaluste mänge seoses metroo valmimise venimisega. Käsikirja autor, samanimelise romaani kirjutanud Hiroshi Aramata on maitsekalt sidunud fiktsiooni tõega ja tulemus on huvitav.



Anime plussiks kui ka miinuseks tuleb lugeda graafiliselt haaravat maagiat. Võlukunsti tundvate maagide kokkupõrked on ilusad ja põnevad jälgida. Kahjuks aga ei muutu kokkupõrgetes kasutatavad visuaalsed kujundid ja kolmanda-neljanda osa juures oli tekkimas juba taaskordamisest tingitud tüdimus. Esmakordne kokkupuude maagia kasutusega oli aga väga värskendav ja meelikõitev. Tegelaskujudest tõuseb eredalt esile pikk sihvaks sõjaväevormis must nõid Kato Yasunori. Vähemalt minu jaoks üks intrigeerivamaidkurjameid anime ajaloos, kuigi taas peab nentima tema eripära ja saatanlikkuse mandumist hilisemates episoodides.



Vaatasin kahediskilist Special Editionit ja DVD-le tuleb kiitust jagada. Peale paarikümneminutilise intervjuu autori ja lavastajaga, pakkus lisadevalik veel lühidokumentaale Tokyost. Kuna anime põhineb reaalsetel paikadel ja juhtumitel, siis külastati giidi saatel kõiki filmis näidatud hooneid. Pikemalt peatuti koos infomaterjaliga animest tuttavates pühamutes, haiglas ja riigiasutustes, demonstreeriti ka suurmeeste ausambaid ja külastati Tokyo metrood. Väga teabeküllased lisad animele mis muidu jäi keskpärasele tasemele. See hinnang aga on tingitud sarja pinevuse kadumisest viimastes epsoodides, ehk siis kaks väga head osa ja kaks igavat. Vaadata tasub aga siiski, Jaapani tükike ajalugu ja deemonite tralletamine. 3/5



Kato Yasunori - must maag.
_________________


http://trash-can-dance.blogspot.com/
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Yoshy
U.C.0079


Liitunud: 4 Apr 2003
Postitusi: 765
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Laup Nov 24, 2007 12:08    Teema: Re: Doomed Megalopolis / Teito monogatari Vasta viitega

Trash kirjutas:


Panin selle juba varem tirima, kui nägin seda pilti ühes teises teemas. Jättis väga hea mulje, aga sellegi poolest pole jõudnud vaatamiseni. Hea, et tegid ülevaate, mulle pakub nüüd isegi rohkem huvi kui varem. Õnneks on mul ka need sinu poolt kiidetud DVD lisad olemas, tõenäoliselt saab huvitav vaatamine olema.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> anime Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Tõlkinud: