OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

asi mida ma lihtsalt ei mõista
Mine lehele 1, 2  Järgmine
 
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> üldine
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
electra



Liitunud: 26 Juul 2004
Postitusi: 326
Asukoht: tartumaa

PostitusPostitatud: Teis Okt 24, 2006 19:18    Teema: asi mida ma lihtsalt ei mõista Vasta viitega

niisis. peale pikka aega oma tuttavat tüüdates samal teemal - tulemusteta - küsin siinsete elanike kohta. how the hell töötavad mustad augud? O_O'
et siis, kui täht hakkab surema, selline suur onju, siis ta tuum plahvatab, aga mis edasi? kas see energia, mis seal valla pääseb on nii tugev et suudab kogu selle pusa mis laiali lendas, enda ümber/endasse imeda? kuidas see energia siis koos püsib, ta nagu laiali ei vaju või? õ.O või on tegu mingi "ülelaetud" tükikesega tegelikult, mis seda sodi hakkab enda ümber tegelikult korjama?
kas see, kui palju ta hiljem endasse imeb sõltub tähe "surmaeelsest" suurusest? mis juhtub, kui mingi kogus on saavutatud, "kõht täis"? ja kuhu kurat kaob kogu see värk, mille ta on endasse imenud?


okei. rohkem ajuvabu küsimusi ei meenu LaLaLaa loodan et mind pikale ei saadeta, sest antud teema on mulle suht kuum ja wiki jutu lugemiseks on tarkust veel tsipake puudu.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
gravitation
bishounen labu


Liitunud: 27 Sept 2006
Postitusi: 143
Asukoht: Pärnu

PostitusPostitatud: Teis Okt 24, 2006 19:30    Teema: Vasta viitega

no minu arust on see üks suur must ollus mis imeb kõik endasse ja mille eest pääsu ei ole. see imeb isegi valguse endasse 0.o
_________________
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum MSN Messenger
Ummi
lovely berry


Liitunud: 8 Apr 2006
Postitusi: 3500
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Teis Okt 24, 2006 19:35    Teema: Vasta viitega

Mustal augul on väga suur külgetõmbejõud. Must on ta sellepärast, et valgus ei pääse välja sealt, nii tugev külgetõmbejõud kohe. Et siis hästi tugev külgetõmbe jõud. Ja tõmbab kõik külge. Ja rohkem ma ei tea.
_________________
baka pole surnud, me postitame siia peaaegu iga kuu
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Ryujin



Liitunud: 1 Sept 2006
Postitusi: 252
Asukoht: Tartu, Ryugu-jo

PostitusPostitatud: Teis Okt 24, 2006 19:49    Teema: Vasta viitega

Nagu Ummi juba ütles on tal hästi suur külgetõmbejõud, nii suur et tõmbab isegi valguse endasse. Teatavasti, mida suurem on keha mass, seda suurem on tema külgetõmbejõud, järelikult mustal augul on väga suur mass. Ja kuna tal on väga suur külgetõmbejõud on tal ka suur tihedus, sest külgetõmbejõud tõmbab ainet musta augu tuuma poole. Must auk tõmbab aina rohkem mateeriat endasse ning tema mass suureneb seeläbi. Arvatakse et tema külgetõmbejõud mõjutab isegi aega.

Ja muidu see täht mis plahvatab... sellest musta auku ei tule. Täht millest must auk tekib hoopiski pakib ennast kokku, tema ruumala väheneb tohutult aga mass jääb samaks.

Ma olin liiga laisk et fakte kontrollida, palun parandage mind kui ma kuskil eksin mõne tunnustatuma teooria vastu.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
electra



Liitunud: 26 Juul 2004
Postitusi: 326
Asukoht: tartumaa

PostitusPostitatud: Teis Okt 24, 2006 20:11    Teema: Vasta viitega

toetudes Ryujini postitusele, on tegu suure massiga. jah, seda küll, aga järelikult on tegu siis lihtsalt mingi väikese kokkupressitud vidinaga millel on suur mass endiselt? kõlab mingil määral loogiliselt. AGA! kuidas ta seda muud sodi endasse imeb siis? kui täht end lihtsalt kokku pressib sellest-ja-tollest energiast tingituna, siis kuidas ta saab nagu endasse imeda asju? kas mitte siis pigem enda ümber? vastasel juhul jääb mulle mulje, nagu oleks tegu imepisikese tolmukotiga, millel suur maht LaLaLaa taolise imeliku teooria kohaselt on ka mustal augul ju selline, nohh, kindel mass milleni ta saabki ainult jõuda. (yes, my logic sucks emm )

Tsiteerin::
Ja muidu see täht mis plahvatab... sellest musta auku ei tule. Täht millest must auk tekib hoopiski pakib ennast kokku, tema ruumala väheneb tohutult aga mass jääb samaks.

seda ma mõtlesin ka ise, aga see tähe plahvatus on ju siiski tähtis osa selle mulgu tekkimisel
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Azuur
recycled_nerd


Liitunud: 15 Jan 2006
Postitusi: 256
Asukoht: pärnu

PostitusPostitatud: Teis Okt 24, 2006 20:20    Teema: Vasta viitega

Endasse saab ta asju imeda kuna igal asjal on külge tõmbe jõud, selle jõu suurus oleneb massist, kuna mustalaugul on suur mass on ta külgetõmbe jõud ka suur.

Ja tglt ei "ime" ta asju tervelt endase, vaid need hävinevad ja siis mingi osa neist vist siis tõesti imendub mustaauku. Kuigi keegi ei tea seda ju täpselt, sest pole ju veel täpseid andmeid mis seal see on, on vaid teooriad.
_________________
Ain't no one free.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum MSN Messenger
electra



Liitunud: 26 Juul 2004
Postitusi: 326
Asukoht: tartumaa

PostitusPostitatud: Teis Okt 24, 2006 20:32    Teema: Vasta viitega

et siis lihtsalt öeldes: tal on gravitasioon oma väikese suuruse tõttu nii tugev endiselt, et ta tõmbab nagu põmaki! mingi värgi lihtsalt oma tuumani ? 0.o see seletaks mõndagi. aaga.. järelikult mustadest aukudest saavad tekida uued tähed, kui alguses on tegu pelgalt tuumaga ja sinna koguneb seda prahti niikaua ümber kuni.. ee.. eelnev suurus on taastatud?
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Ryujin



Liitunud: 1 Sept 2006
Postitusi: 252
Asukoht: Tartu, Ryugu-jo

PostitusPostitatud: Teis Okt 24, 2006 20:38    Teema: Vasta viitega

No must auk tundub suurena sest ta tõmbab ka valgust enda külge ja kõik see ala mis valgust ei peegelda on must ning ümbriskaudne ala tundub väändununa. Must auk ei ime enda sisse vaid tõmbab mateeriat enda ligi, kus see suure tõmbejõu tõttu kokku surutakse ja temast saab varasemast palju õhem täiendus musta augu mateeria peale.

edit: eelnev suurus võib taastuda aga mass tuleb ju suurem
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
bio-tmnt



Liitunud: 24 Märts 2006
Postitusi: 263
Asukoht: Savist Saar/Maajamaa

PostitusPostitatud: Teis Okt 24, 2006 20:47    Teema: Vasta viitega

Meie päikesesüsteem sai alguse sellest plahvatusest. Must auk on üks suur keeris mis kõik n.ö endasse keerab. Must auk on kvantmehaaniline nähtus. Selliste keeristega puutume kokku igapäevaselt kas või näiteks kohvitassis suhkrut segades. Samas on mikroskoopilised kvantiseeritud keerised, mis tekivad ülivoolavas vedelikus. Ülivoolava vedeliku pöörlemine erineb tavalise vedeliku pöörlemisest, nimelt tekivad seal mikroskoopilised kvantiseeritud keerised, mille südamik on paraleelne pöörlemis teljega.
_________________

Mu isamaa, Maajamaa, täisväärtuslik erootika!
Ja ka juulikuus on lumi maas!! Peoga näkku hõõrun sooja lund!
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum MSN Messenger
electra



Liitunud: 26 Juul 2004
Postitusi: 326
Asukoht: tartumaa

PostitusPostitatud: Teis Okt 24, 2006 20:50    Teema: Vasta viitega

must auk on järelikult matt kui ta ei peelgelda LaLaLaa
aga et.. ee.. ta endine suurus taastub siis ajapikku ja hästi aeglaselt järelikult ? ja see mateeria sikutamine käib siis järelikult jube kiiresti, kui see jõuab seal veel end kokku pressida mingiks tibatllukeseks killuks. ja oot, mis, tahate öelda, et kui sellel tuumal on seal niii tugev külgetõmbejõud, siis see ise püsib täiesti okei'na omas vanas seisundis?
ja ee.. valgus on ka mateeria!? O_O'


aa.. ja mingi asi veel, kuskilt jäi kõrvade vahele, et must auk võib "aurustuda" - mis kamm sellega on?
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
kaptengalaktlan
räägib nagu muusika


Liitunud: 16 Jan 2004
Postitusi: 312
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Teis Okt 24, 2006 20:58    Teema: Vasta viitega

Üldiselt on nii, et sel musta augu teemal ja muudes universumit puudutavates asjades vaidlevad ka teadlased ise ja teooriad muutuvad kogu aeg.
Põhimõtteliselt on aine ja energia vahel 4 vastastikmõju: gravitatsioon, nõrk vastasmõju, tugev vastastikmõju ja elektromagneetiline mõju. Gravitatsioon on teistest mõjudest kõvasti nõrgem, aga kuna gravitatsioon sõltub massist, siis väga suurte masside korral võib summaarne jõud osutuda väga suureks.
Tähe puhul on nii, et kui ülejäänud vastastikmõjud ei suuda gravitatsiooni enam balansis hoida (näiteks termotuumareaktsioon lõppeb), siis täht kukub kokku ning sama mass jaotub hästi palju väiksema ruumiosa peale.
Aga kui massi hulk ruumi kohta on teatud tasemel, siis hakkab gravitatsioon ümbritsevat ruumi kõverdama. Põhimõtteliselt tähendab see seda, et suure massi koondumisel väga väiksesse piirkonda kaotavad igapäevased füüsikaseadused kehtivuse ja tekkib must auk.
Musta auku ümbritseb nn sündmuste horisont, millest hakkavad tavalised füüsikaseadused uuesti kehtima. Sündmuste horisondist seespool võivad näiteks põhjus ja tagajärg olla vahetatud ja muud sääresad asjad. Sündmuste horisondilt lahkumise paokiirus on aga valguse kiirus, seega ei pääse ka valgus sealt enam välja, kui ta on seal seespool.
Electra, musta auku tuleks vaadata kui üksikusse punkti koondunud ülisuurt massi ja kuna seal tavalised seadused ei kehti, siis ei saa seda vaadata kui tolmukera, sest aine on seal hoopis teistsugusel kujul.
_________________
/>_<\
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
zork



Liitunud: 19 Veeb 2003
Postitusi: 578
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Teis Okt 24, 2006 21:08    Teema: Vasta viitega

Nojah, selle asemel et siin alustada arutelu inimestega, kes ise enamjaolt ainult üldist infot asja kohta teavad, võiks internetti kasutada ja näiteks eesti wikipeediast alustuseks lugeda - http://et.wikipedia.org/wiki/Must_auk
Ja siis edasi minna näiteks raamatukokku ning seal lehitseda wikipeedias mainitud raamatuid. Kui inglise keelt oskad, siis võid ka selles keeles pikemat juttu lugeda - http://en.wikipedia.org/wiki/Black_hole
Usun, et saad nendest raamatutest rohkem tarkust juurde, kui meie siin oskame seletada.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
electra



Liitunud: 26 Juul 2004
Postitusi: 326
Asukoht: tartumaa

PostitusPostitatud: Teis Okt 24, 2006 21:09    Teema: Vasta viitega

musta augu puhul on enamvähem sama tegu mis muidu ka meil päikesesüsteemis, et asjad liiguvad suurema massi ja jõuga tähe/planeedi/mille iganes ümber, sain ma õigesti aru, galaktlan? ja selle punkti ümber koonduvad täpselt need asjad mis jäävad selle gravitatsiooni piiridesse, ainult et musta augu puhul on tegu nii suure jõuga, et seal võib vabalt valitseda kaos? LaLaLaa
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Random



Liitunud: 16 Juun 2006
Postitusi: 1871
Asukoht: puu otsas

PostitusPostitatud: Teis Okt 24, 2006 21:15    Teema: Vasta viitega

Nähh, tahsin oma suurte teadmistega astroloogiavallast hiilata kuid enamus on juba ära seletatud.

must auk on siis ülitihe "asi", mille massi kasvades muutub ka selle külgetõmbejõud järjest suuremaks. Endasse "imetu" pakib ta väikeseks kokku, mis tegelikult juhtub veel ei teata.
_________________
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte MSN Messenger
kaptengalaktlan
räägib nagu muusika


Liitunud: 16 Jan 2004
Postitusi: 312
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Teis Okt 24, 2006 21:15    Teema: Vasta viitega

electra kirjutas:
musta augu puhul on enamvähem sama tegu mis muidu ka meil päikesesüsteemis, et asjad liiguvad suurema massi ja jõuga tähe/planeedi/mille iganes ümber, sain ma õigesti aru, galaktlan? ja selle punkti ümber koonduvad täpselt need asjad mis jäävad selle gravitatsiooni piiridesse, ainult et musta augu puhul on tegu nii suure jõuga, et seal võib vabalt valitseda kaos? LaLaLaa

Selles mõttes jah, et seal valitseb kaos, aga seda ei saa ette kujutada kui meie päikesesüsteemi miniatuurset varianti. Keskset keha, mille ümber midagi liiguks, seal olla ei saa, sest kogu mass on koondunud ühte punkti.
_________________
/>_<\
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
electra



Liitunud: 26 Juul 2004
Postitusi: 326
Asukoht: tartumaa

PostitusPostitatud: Teis Okt 24, 2006 21:22    Teema: Vasta viitega

aitähh et segadust uuesti külvasite. endiselt see küsimus, et kui tal siis ikkagi järelikult tuuma pole, mille ümber see saast liigub, siis kuidas see energia koos püsib ikkagi? puhtalt sellest, et see on nii võimas ja tugev and so on? see oleks mulle ainuke seletus hetkel

samas, hero jutust sain ma aru, et tal siiski on tuum, mis kasvab ja sellega ka selle jõud, millised need siis ka iganes ei oleks

oeh :(
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
kaptengalaktlan
räägib nagu muusika


Liitunud: 16 Jan 2004
Postitusi: 312
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Teis Okt 24, 2006 21:34    Teema: Vasta viitega

Noh pigem ikka nii, et tal ainult tuum ongi, mitte et tal tuuma pole. Gravitatsioon on nii tugev, et ta tõmbab kõik, mis läheduses tilbendab, kohe musta augu keskele. Kuna ta tõmbab järjest ainet ja energiat oma keskele, siis mass kasvab ning järelikult suureneb ka gravitatsioonijõud, kuna gravitatsioonijõud on võrdeline massiga.
_________________
/>_<\
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
electra



Liitunud: 26 Juul 2004
Postitusi: 326
Asukoht: tartumaa

PostitusPostitatud: Teis Okt 24, 2006 21:45    Teema: Vasta viitega

kaptengalaktlan kirjutas:
Noh pigem ikka nii, et tal ainult tuum ongi, mitte et tal tuuma pole. Gravitatsioon on nii tugev, et ta tõmbab kõik, mis läheduses tilbendab, kohe musta augu keskele. Kuna ta tõmbab järjest ainet ja energiat oma keskele, siis mass kasvab ning järelikult suureneb ka gravitatsioonijõud, kuna gravitatsioonijõud on võrdeline massiga.



et siis, must auk on nagu kinnine ala (without an exit), kõik lahtine ja liiga läheduses asuv saast tõmmatakse keskele.. ee.. see mis siis varem keskel oli, liigub äärde aga ei hakka siiski uuesti tilbendama, sest need osakesed on nii pisikesed ja kleepuvad nagu magneti külge endiselt?

mass kasvab, suurus püsib enam vähem sama ja gravitatsioonijõud suureneb koos massiga, imedes üha rohkem saasta keskele?
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
pansomon



Liitunud: 26 Veeb 2003
Postitusi: 468
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Teis Okt 24, 2006 22:01    Teema: Vasta viitega

ka mina pole füüsik, ega ka täheteadlane, seega targemad võivad mind siinkohal parandada, aga suures plaanis peaks asi välja nägema nii...

tõepoolest, see täht ei plahvata, vaid tõmbub kokku (mitte siis explode, vaid implode). aga siiski, rääkides plahvatuse-aspektist... mustaks auguks saavad neutrontähed, mis oma raskuse all kokku varisevad. kui neutrontäht oli elus, siis oli tegemist hiiuga (väga suur täht). kui see hiid elas oma elu ära, siis ta lõpetas oma elu suure põmakaga - seda kutsutakse supernoovaks ning see on võibolla see plahvatus, millele sa viitad. supernoova võib ka väiksematest tähtedest tekkida, kuid minuteada ainult need supernoovad, mis tekkivad hiidudest, lõpetavad oma eksistentsi neutrontähena (sel lihtsal põhjusel, et vaid hiidudel on pärast plahvatust piisavalt materjali järgi, et moodustada neutrontäht). neutrontäht iseenesest on _väga väike täht_. isegi nii väike, et seda täheks nimetada ei ole võibolla kõige õigem. neutrontähe raadius on nimelt ca 10-20km. ning gravitatsioon on _väga suur_. selleks, et neutrontähe gravitatsiooniväljast pääseda, peab liikuma ca 1/2 valguskiirusel. see on ka põhjus, miks neutrontäht ei ole veel must auk - valgus _pääseb_ sealt välja :) selline väike keha sellise gravitatsiooniga loomulikult kogub aja jooksul endale külge üksjagu kosmilist puru. kui seda puru on juba nii palju kogunenud, et neutrontäht enda struktuuri enam ei suuda hoida, siis ta kukub kokku ja tekib must auk - ehk teisisõnu sellise gravitatsiooniga keha, kust isegi valgus ei pääse põgenema.

veel edasi - see on vaid üks variant musta augu tekkeks. osad mustad augud tekkisid tõenäoliselt juba universumi algushetkedel (kui rõhk ja muud tingimused olid hoopis teised), samuti võivad mustad augud tekkida tihedate täheklusterite omavahelise "liitumise" tulemusel tekkinud massist (sellised massiivsed mustad augud on tõenäoliselt paljude galaktikate keskmeks, k.a. meie linnutee). samuti võivad massiivsed mustad augud tekkida väiksemate mustade aukude liitumisest. variante on mitmeid :) mustade aukude mass on alates kolme päikese massist (st meie päikese) ja lõpetades miljardite päikese masside suuruste mustade aukudega. tekkevõimalusi on mitmeid, kuid põhimõtteks on siin massi koondumine gravitatsiooni tõttu. ning ka see asi pole päris niisamalihtne. ka mustal augul on oma orbiit, niisiis võivad paljud objektid seal lõputult tiirelda (gravitatsioonireeglid on samad, mis meie maa puhul, st iga ümmarguse objekti puhul). kui aga objekt tuleb lähemale, siis ta kukub sisse.

tuleb meeles pidada, et enamus teadmisi, mis meil mustadest aukudest on, põhinevad loogikal, arutlusel, arvutustel ning teoorial. ka vaadeldavad mustad augud on reeglina enamasti "spekuleeritud", st arvatakse, et üks või teine nähtus on musta augu tulemus või et "kuskil seal on must auk".

minu 2 senti...
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
kaptengalaktlan
räägib nagu muusika


Liitunud: 16 Jan 2004
Postitusi: 312
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Teis Okt 24, 2006 22:12    Teema: Vasta viitega

Seal keskel on aine nii tihedalt koos, et kedagi eriti ei koti vist, kas see seal ka kuidagi liigub. Ilmselt ei lase jõud seal ainel üldse liikuda ja pigem see tuum ikka järjest kasvab, uued osakesed koonduvad kera pinnale.
Näiteks Päikese läbimõõt on 1.4 miljonit kilomeetrit ja must auk tekiks siis, kui sama aine koonduks mõnekilomeetrise läbimõõduga kerasse. Nagu sa ette võid kujutada, on seal päris tihe ja mõnda kilomeetrit võib võrreldes pooleteise miljoni kilomeetriga vaadata hoopis kui ühte punkti.
_________________
/>_<\
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> üldine Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Mine lehele 1, 2  Järgmine
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 2

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Tõlkinud: