Tagasi


 

 

 

 

 

Armitage III / Armitage III: Poly-Matrix
þanr: ulme / märul
formaat: OVA (4 osa) / film
välja antud: AIC, Pioneer LDC / 1994, 1997
arvustaja: treasure



"Do androids dream of electric sheep?" – Philip K. Dick

Või näevad nad und tavalistest elus villapundardest? Armitage III sellele küsimusele küll vastust ei anna, ent seepärast ei maksa seda vaatamata jätta.

Kujutagem lammaste asemel parem korraks ette järgmist: aastal 2179 on inimkond lõhenenud kaheks – suures osas naistest koosnevaks feministlik-matriarhaarseks Maaföderatsiooniks ning vastupidiselt peamiselt meestega asustatud Marsi kolooniaks. Mõlemal pool kasutatakse ohtlikemate ja keerulisemate tööde tegemiseks niinimetatud „second“-tüüpi roboteid.

Marsil on robotid/androidid mingil määral ka naiste asendajaiks, „second“id on töös nii baaridaamide, lapsehoidjate, sekretäride kui kõige muu „naiseliku“ tegemisel. Samas toimuvad Marsi suurimas linnas St. Lowellis rahutused, kuna robotitest tööjõud jätab töötuks paljud elanikud. Lisaks levib veel kumu suuresti orgaanilistest "third"-tüüpi robotitest, kes olevat väliselt inimestest täiesti eristamatud.

Viimastele kuulutab halastamatu sõja keegi DAnclaude, kandes oma tapatööd televisiooni kaudu lausa otsesaatena üle. DAnclaudei tegemisi asuvad uurima punanahast(küll vaid riietusesemete osas) Naomi Armitage Marsi Politseijaoskonnast ja tema partneriks määratud Maalt pärit Ross Sylibus. Nii uurijad kui kõik teised inimesed Marsil on moraalse dilemma ees – kas kiita heaks DAnclaudei tegevus või tunda kaasa tema androididest, ent siiski nii inimsarnastele ohvritele? Ning kuhu tõmmata piir inimese ja roboti vahel?

"Armitage III" esmakordselt vaadates tekkis kuri kahtlus, et selle loojatel on öösel padja all olnud Philip K. Dicki eelmainitud kultusromaan või vähemalt videokassett „Blade Runneriga“. Et nende ja käesoleva anime vahelist sarnasust mitte märgata, peab küll olema pimedam kui üks vaegnägijast teatud liiki kodulind, kes siiski tera leidis. Ent mainitud allikatest inspiratsiooni leidmine ei ole teinud "Armitage III"st magedat koopiat, vaid haarava, kuigi veidi ettearvatava süþeega anime. Rossi ja Armitagei tegevus kandub detektiivilugude traditsiooni järgides ühelt juhtlõngalt teisele, viies partnereid lahku ja tuues uuesti kokku. Võtmesõnaks on siinkohal otsing. Otsingust õigluse järele saab ruttu otsing enese ning viimaks õiguse järele.

Kogu tegevust presenteeriv animatsioon on kahjuks kõikuv nagu vool Eesti Energialt. Õnneks on see ka oma kehvematel hetkedel piisavalt hea ning parimates stseenides üsnagi sujuv ja kena. Kõige rohkem on vaeva nähtud tegelaste lähivaadetega, mis tasub end ka ära – näod on ilmekad ja emotsioonid nendel üheselt mõistetavad. Üldiselt köidab süþee piisavalt, et väikeseid möödalaskmisi animatsioonis mitte tähele panna.

Lõpus peaks ära mainima, et "Armitage III"st võib vaadata kahte versiooni; algset 4-osalist OVA ning selle põhjal hiljem kokku pandud filmi. Kuna film on lühem, siis otse loomulikult on kääridega algmaterjali kallal käidud. Tulemus ei ole just kõige parem. Muidugi ei muutu süþees tervikuna midagi, ent puudu on paljud nüansid, mõned olulisemad, mõned vähem; seda ei suuda kompenseerida ka vähesed lisatud lõigud. Tulemuseks on OVA väiksem ja viletsam vend. "Armitage III" ise aga sobib neile, kes androidide sisemusse veidi lähemalt kiigata tahaksid.




hinne: 7.54
hindajaid:28