Tagasi


 

 

 

 

Spriggan
þanr: märul / ulme
formaat: film
välja antud: Shogakukan / 1998
arvustaja: manic
foorum: kommenteeri



Türgist Ararati mäest leitakse hiiglaslik seadeldis, mis arvatakse olevat Noa laev. Avastuse käigus aga pääseb valla mehhanism, mille tekitatud massiivne laine hävitab ühe orbiidil oleva satelliidi. Tuleb välja, et nn. Noa laev on hoopis tundmatute omadustega ebamaine tehnoloogia. Juhtumit varjatakse edukalt masside eest, kuid erinevad organisatsioonid on saanud haisu ninna ja tahavad laeva oma võimusesse saada.

ARCAM on globaalne organisatsioon, mis pakub kaitset kadunud tsivilisatsioonidest pärinevatele üliväärtuslikele leidudele uurijatele, et leiud ei satuks valedesse kätesse. Yu Ominae, biomehaaniliselt täiustatud teismeline, ARCAMi üks parimaid agente, saadetakse valvama Noa laeva ning seda uurivat dr. Meiselit ja tema meeskonda. Kohale jõudes tervitavad teda aga laeva ja uurimist üle võtma tulnud jõud. Kolonel MacDougall, poisikese välimusega füüsikust küborg, oli saatnud kaks oma parimat agenti koos abilistega Noa laeva vallutama. Üks neist, Fattman, on Spriggan (nii nimetatakse ARCAMi agente) Yu kunagine salgajuht ja nõuab nüüd arvete klaarimist kaotatud käe eest. Kuid kaotatud käe asemele on Fattmanile pandud võimas kuulipildur, mis on Yule puremiseks üks paras metallkoorega pähkel. Kaugetes Türgimaa mägedes on alanud võitlus, mis näitab, kui tugev on niit, mille otsas ripub antud hetkel inimkonna saatus – kas rebeneb või ei.

Lugu on keskendunud põhiliselt võitlusele Noa laeva pärast ja võitlusstseene on palju. Seetõttu on aga vähe tegelaste kirjeldust ja eelinfot sündmustiku kohta. Kuid vead parandab osavalt tõsiselt hea muusika ning kiire teemaareng, mis eriti ei lasegi mõelda muu peale kui see, mis vaatajale parasjagu ette söödetakse.

Anime tegevus toimub Türgis ja selle tõttu on palju tähelepanu pööratud asukoha detailidele ja atmosfäärile. Hea tulemuse saavutamiseks kasutati tegemisel abivahendina ka fotosid Ararati mäest ja sealsest ümbrusest. Anime on detailirikas ja kiired liikumised on hästi edasi antud lisaefektidega.

Kuna algupärane manga (tegijateks Hiroshi Takashige ja Ryoji Minagawa) oli väga kuulus, siis filmitegemisõiguste saamiseks käidi läbi tõsine takistusrada. Töö sai lõpuks enda kanda Katsuhiro Otomo (“Akira”), kes valis endale abiliseks Hirotsugu Kawasaki, kes oli juba varem Otomo projektides kaasa löönud.

Lõpuks pannakse põhiküsimuse lõppu küsimärgi asemele võrdusmärk ja seletatakse lihtsalt ära, mida kujutab endast see Noa laev. Ja läbi ongi üks seiklusrikas tõsiselt heade efektidega ja veel paremate võitlusstseenidega anime. Oli tõsiselt nauditav elamus.




hinne: 7.17
hindajaid:30