Tagasi


 

 

 

 

 

X TV
þanr: draama / fantastika / märul
formaat: seeria (24 osa)
välja antud: Bandai Visual, CLAMP, Kadokawa Shoten, Madhouse Production / 2001
arvustaja: yamyy
foorum: kommenteeri



On aasta 1999 ning sajandivahetus on käegakatsutavas ulatuses. Legendi järgi peaks see aasta kaasa tooma vägeva sõja kahe grupi - Taeva ja Maa draakonite - vahel, mis otsustab inimkonna tuleviku. Sõja keskpunktis on noor poiss nimega Kamui, kelle õlul on ränk koorem, sest just tema on see, kes peab valima inimkonna saatuse, liitudes kas Taeva draakonitega, kes on Maa ja inimkonna kaitsjad, või Maa draakonitega, kelle eesmärk on hävitada inimkond, et Maa jälle hingata saaks. Kuigi Kamuid ei huvita sugugi maailma saatus, teeb ta siiski lõpuks oma valiku, sest soov kaitsta oma lapsepõlvesõpru on küllaltki tugev.

"X TV" on üks võrratult huvitav anime, sest siiamaani olin ma näinud ainult kindla sihiga seeriaid. Võtame näiteks ".hack//SIGN"-i, kus kogu tegevus keerles ümber ühe inimese, kes soovis virtuaalmaailmast välja saada, või siis "Last Exile"-i, mis küll sisukas oli, kuid kordagi oma peaeesmärgist kõrvale ei põiganud. "X TV" on aga kõvasti sisukam - kuigi igas osas on tunda seda kindlat süþeejoont, kuhu anime lõpus välja tahab jõuda, põigatakse tihti peateest kõrvale ning tutvustatakse meile ka kõrvalteid. Kõikide tegelaste taustad tuuakse esile: kust nad tulevad, mispärast nad võitlevad ning mis on nende sügavamad soovid selles hukatuse äärel olevas maailmas. Seetõttu ei esitata neid kangelastena, kes elavad ainult selleks, et võidelda maailma saatuse pärast, vaid viiakse nad tavainimese tasemele, kellel ka igapäevamured kaelas. Nende kõrvalepõigetega puhutakse sellesse animesse sisse eluvaim, mis paljudes teistes puudub. Seejuures tuleb ilmsiks veel üks "X TV" omapära – temas ei ole seda nn "good guys, bad guys" asja. Igal tegelasel on oma põhjus, miks ta just selle draakonigrupiga liitus, ning see teeb neist täiesti unikaalsed isiksused.

Omamoodi oli natukene kurb lugeda teiste inimeste arvamusi "X TV"-st, sest leidsin, et mõned peavad "X"-i kõrvalepõikeid igavateks ning soovivad, et anime kohe otse asjani jõuaks. Oli tunne, et nad ei süvenenud "X"-i väga teraselt - oli ju iga pisemgi detail tegelaste eludes osaks kogu anime tuumikust. Seepärast soovitan ma inimestel, kes vähegi viitsivad, vaadata see anime hoolikalt läbi ning tõmmata paralleele ühe ja teise animes toimuva sündmuse vahel. Pärast teistkordset "X"-i läbivaatamist ja pikka tegelaste elude üle juurdlemist koorub mulle aina rohkem lahti see, mida CLAMP oma teosega maailmale öelda tahab. CLAMP on "X"-is läbi mänginud mõlemad Kamui valikud ja nende tulemused. Selle, kuidas ja kus, lasen vaatajal otsustada, sest võib täiesti olla, et ma ei ole veel kõiki "X TV" saladusi leidnud.

Peale selle, et tegelaste elulood on tükike anime sisust, paljastavad need oma põhjalikuse ja detailsusega "X TV" tõelise väärtuse – emotsioonid. Kuid mitte üksnes tühipaljad tundepuhangud, et "oi, näe, kurb koht – nutame", vaid emotsioonid, mis on kombineeritud anime sisu pühalikkusega. On ju tegu siiski juba iidsetest aegadest ennustatud lahinguga, mis otsustab maailma saatuse. Siinkohal oleks arvatavasti hea ära märkida, et "X" on üks verine anime. Mitte küll jõhkralt verine, kuid siiski. Kui juba pühalikuseni jõudsime, siis peab kindlasti ära märkima ka mõõka, mida Kamui peab otsustavas lahingus kasutama. See mõõk on ülimalt pikk, vaat et inimese mõõtu, ning seda katavad sümbolid. (Oodake ainult, kuni te näete, kuidas see mõõk ilmavalgust nägi...)

Anime on joonistatud minu jaoks eriti meelepärases stiilis, kuigi vahel tundub kentsakas vaadata mehi, kelle puusad võrreldes õlgadega mitmeid kordi kitsamad on. Ent eks see ole CLAMP`i stiili omapära. Igal juhul ei ole joonistusstiilile midagi erilist ette heita. Sama lugu on muusikaga, mis on lihtsalt võrratu. Ehkki kogu "X TV"-i muusikat minu playlistis ei kohta, pean siiski ütlema, et meloodiad sobivad seeriale nagu rusikas silmaauku. Nimelt on "X"-i muusikas traagikat, lootust, võimsust ja - kuidas me saaksimegi unustada - pühalikkust.

Hoolimata sellest, et vahel teatud stseene korratakse, et animet emotsionaalsemaks teha, on "X TV" väga hea anime, milles ei ole läbinisti positiivseid ega negatiivseid tegelasi. On lihtsalt saatus, ning küsimus, kas lasta oma saatusel end juhtida või hakata vastu ja proovida seda muuta.




hinne: 8.27
hindajaid:590